Anasayfa > Şehir Hatları > Tatlı

Tatlı

21 Ağustos 2014  |  11 yorum  |  Zuhal Aytolun

Baklava alır insanın aklını!

Gaziantep'te ve tatlı deyince, şöyle bir duracaksınız.

Baklava alır insanın aklını!

O baklavaları mı anlatmak gerek, katmerleri mi?

    Antep peynirli irmik helvası, zerdeli sütlacı, fakı beyni, karsambaç, kadayıf, un ve nişe helvası... 

    Say say bitmez elbette ama gelin biz meşhur baklavasından söz edelim. Önce Antep fıstığını anarak başlayalım.     

    Gaziantep'te kuruyemişçiye gidip sakın Şam Fıstığı istiyorum demeyin, vermezler. “O zaman Şam'a git, oradan al” derler ve dönerler arkalarını. 

    Çünkü Gaziantep'te Antep Fıstığı vardır. Bu konudaki çeşitli görüşlere burada yer vermeyerek, Antepliler'i dinleyelim bu kez. 

    “Gaziantep'ten çıkan fıstık Antep Fıstığı'dır” derler ve noktayı koyarlar. 

    O fıstıkla hazırlanan katmerin tadına doyulmaz. Gaziantep'te katmer yalnızca sabahları yenir. Akşamları masalarda görmezsiniz. 

    Baklava ise her daim sofraların yıldızıdır. 

    Havuç dilimi, şöbiyet, bülbül yuvası... Lezzetlidir lezzetli olmasına da, o lezzeti almak için baklava yemenin adabını da bilmeniz gerekir. 

    Örneğin bir misafirlikte önünüze büyük bir tabak ya da tepsiyle geldiyse baklava, “tabanını önemsemeyin. Üstünü ve içini alın, şekerli tarafını bırakın” derler. Eğer tabağınıza iki adet baklava koyulduysa, elinizle alın onu. Ters çevirin tabanı damağınıza gelecek şekilde ısırın. “Hırşşş” sesini duymanız şart. Kokusuyla, tadıyla, sesiyle bir bütün onu yeme seremonisi. 

    Baklava beş duyuya hitap eder demeleri o yüzden boşuna değil. 

    Unutmadan; eğer Gaziantep dönüşü baklava alıyorsanız, paketinize tepsinin kenar kısmındaki baklavalar denk gelebilir. “Kenarları ayırarak koyun” demenize gerek yok. Çünkü tepsiden kenar çıkar ve bu kenarlar paketlere girer. “Tıraşlayın” demeniz yeterli. Hiçbir tarafı boşa gitmez baklavanın. Hatta Gaziantepli o yüzden paket değil, tepsiyle almayı tercih eder. Çünkü paketin ağırlığı yaklaşık 60 gramdır ve bu da iki dilim baklavaya denk gelir. Neden boşa gitsin! Öyle değil mi?

Bu yazı hakkında toplam 11 yorum bulunmaktadır. Sizde yorum ekleyebilirsiniz >

Yorumlar

Diler Soyer
Yazan: Diler Soyer   22.8.2014 17:08:12 - 17:08:11Gerçekten siz yazılarınızla rejimi bozdurursunuz =) Böyle anlatınca nasıl canı çekiyor insanın.
Mert Berkcan Okan
Yazan: Mert Berkcan Okan   23.8.2014 14:34:36 - 14:34:36“Hırşşş” sesini duydum gibi:)
Ayşe Aygül
Yazan: Ayşe Aygül   23.8.2014 14:41:56 - 14:41:56Baklavasız hayat düşünemiyorum! Sahi de yedikten sonra da her baklavayı yiyemiyorum
Mehmet Erden Ayaş
Yazan: Mehmet Erden Ayaş   23.8.2014 22:48:54 - 22:48:54Antep'e gidemiyorsanız Sahi'ye gidersiniz!;)
Mustafa Yılmaz
Yazan: Mustafa Yılmaz   24.8.2014 10:03:47 - 10:03:46Bu yazı da aldı aklımı;)
Bülent Soydan
Yazan: Bülent Soydan   26.8.2014 19:28:45 - 19:28:44Baklava hiç boşa gitmez;)
Süreyya Hakar
Yazan: Süreyya Hakar   27.8.2014 10:49:26 - 10:49:26Hakkaten her şeyin bir üslubu var. Bu bilgi dolu, lezzetli yazı için teşekkürler.
Filiz Yamaner
Yazan: Filiz Yamaner   27.8.2014 13:24:59 - 13:24:58internetten sipariş varmı yaaa gerçek antep baklavası...
zeynep bakır
Yazan: zeynep bakır   29.8.2014 14:16:33 - 14:16:32Ben yarın Karaköy'deki Sahi'ye gidip, yanına da bir fincak kahve söyleyerek yemeyi düşünüyorum. iştahım kabardı yahu
Yasemin Üstün
Yazan: Yasemin Üstün   3.9.2014 10:32:46 - 10:32:45muhteşem bir lezzet bilhassa antep fıstığı çok fazla konuluyor piyasadaki şerbeti bol tatlılar gibi değil, anlattığnıız az bile...
Volkan diyaroğlu
Yazan: Volkan diyaroğlu   5.3.2015 18:19:50 - 18:19:50Aslında Sahi birkaç Avrupa şehrinde şube açsa ne güzel olurdu! Özellikle İspanya olsa süper olurdu. Uzaklarda baklava hakkında Yazılan bir Yazıyı okumak acı verici olabiliyor.

Yazıya Yorum Ekleyin

E-Bülten Listemize Kayıt OlunYeni ürünler, yazılar ve size özel önerilerimizden haberdar olmak için e-posta listemize kayıt olmak ister misiniz?