Anasayfa > Şehir Hatları > Tatlı

Tatlı

25 Eylül 2014  |  4 yorum  |  Sahi

Baklavanın tazesi kutusundan belli olur.

Antep baklavası geçen yıl Avrupa Birliği tarafından kayıt altına alındı.

Baklavanın tazesi kutusundan belli olur.

Koruma statüsüne girmeye hak kazanan ilk Türk gıda ürünü oldu. Avrupa, zümrüt yeşili rengi, zengin aromasıyla turfanda toplanan boz fıstığı tanıdı, Urfa yaylalarından gelen sadeyağı öğrendi. 

Kağıttan ince 40 kat yufkasının nasıl açıldığını bile anladı. Ama Gaziantep'te aynı tazeliği, aynı gevrekliği günlerce koruyan Antep baklavasının Avrupa'ya gelince dalından kopmuş manolya çiçeği gibi hızla yumuşamasının çözümünü galiba henüz bulamadı.

Ustanın on oyunu varsa çırağına dokuzunu öğretirmiş, bu da o hesap. Oysa Gaziantep'in kuru havasını, hafif esintisini yanlarında götüremeyeceklerini bilen Antepliler'de, Antep baklavasını Gaziantep dışında layıkıyla yemenin de çaresi var. Hem de yüzyıllardır...

Çare ölbe adını verdikleri ahşap bir kutu. Dut, sultani söğüt ya da ceviz ağacından yapılıyor. İnce bir ahşap plakanın silindir şeklinde bükülerek yuvarlak ya da oval, ahşap bir tabana oturtulmasıyla şeklini buluyor. Ölbenin cilasız ahşap yüzeyi, içine konan gıda maddesinin suyunu ve nemini çekiyor, böylelikle tazeliğini uzun süre korumasını sağlıyor. Yoğurttan süte, pekmezden baklavaya pek çok gıda maddesi için kullanılıyor, hepsinin de lezzetine lezzet katıyor.

Bu bayram Sahi, Antep baklavalarını özel ölbe ambalajlarda sunuyor. Ne de olsa Kurban Bayramı dört gün. İstanbul'un rutubeti de hiç belli olmaz. Bayramın son gününe kadar baklavalar taze kalsın diyenler ve Antep baklavasının o enfes hışırtısından asla vazgeçemeyenler için...

Bu yazı hakkında toplam 4 yorum bulunmaktadır. Sizde yorum ekleyebilirsiniz >

Yorumlar

Arzu Şimşek
Yazan: Arzu Şimşek   3.10.2014 10:12:33 - 10:12:33Bir dostumun tavsiyesiyle baklavanızdan tatma şansını yakaladım. Tadı damağımda kaldı, artık her yol Sahi'ye çıkar baklava deyince...
inci üstündağ
Yazan: inci üstündağ   6.10.2014 10:57:52 - 10:57:51güzel bir yazı çok güzel bir tat baklavalar şahane
ahmet çelik
Yazan: ahmet çelik   20.11.2014 15:17:40 - 15:17:40bu fiyata baklava'mı olur yaaaaa altın' geçmiş fiyatı adammı kazıklıyorsunuz kardeşim GAZİANTEP'de bunun yarı fiyatı hemde en kaliteli yerlerde
Administrator
Yazan: Administrator   22.11.2014 - 17:22:46Merhaba Ahmet Bey, baklavalarımız Gaziantepli baklava ustası Ömer Güllü tarafından Sahi için özel olarak hazırlanmakta olup, her gün Gaziantep'ten taze olarak getirilmektedir. Amacımız müşterilerimize en iyi Antep baklavası tecrübesini yaşatabilmektir. Fiyat politikamız da bu doğrultuda tayin edilmektedir. İlginiz için teşekkürler.

Yazıya Yorum Ekleyin

E-Bülten Listemize Kayıt OlunYeni ürünler, yazılar ve size özel önerilerimizden haberdar olmak için e-posta listemize kayıt olmak ister misiniz?