Anasayfa > Şehir Hatları > Şehir Kültürü

Şehir Kültürü

17 Nisan 2015  |  12 yorum  |  Ufuk Kaan Altın

Çay, candır...

Hani derler ya, “Boynuna as demliği, öyle dolaşsın”; işte ben onlardanım. Gün, ince belli bardakta demlice bir çayla başlar benim için, genellikle de aynı şekilde sonlanır. Ritüel, değişmez değişmemelidir. Demliğiniz, bardağınız boş kalmasın efendim...

Çay, candır...

Hiç “Kahveci” olmadım hayatımda. Son yılların yükselen trendi yabancı kahve zincinlerinde oturup da Americano'sunu, ne bileyim Latte'sini, Macchiato'sunu yudumlayıp karşısında dostu, sevgilisi yokmuş gibi akıllı telefonuyla kim bilir kiminle whatsup sohbeti yapan yeni yetmeleri de, yaşını başını almış adamları, kadınları da anlamakta güçlük çektim hep, çekiyorum... Bir çeşit, klana dahil olma arzusu olarak görüyorum bu akımı. Gerçek kahveseveri tenzih ederim ama durum benim açımdan bu. Şöyle bol köpüklüsünden sade bir Türk kahvesi içerim kırk yılda bir, işte o kadar. Öyleyse gelelim çaya biz: 

“Demli” iyidir

Hani derler ya, “Boynuna as demliği, öyle dolaşsın”; işte ben onlardanım. Gün, ince belli bardakta demlice bir çayla başlar benim için, genellikle de aynı şekilde sonlanır. “Tavşan kanı” deyimini kullanmam, hoşlanmam akla getirdiği çağrışımdan, “Demli” iyidir... 

Yeme-içme konusunda muhafazakârım; yazılarımı, kitaplarımı takip edenler biliyor. Çayda da aynı şekilde. Porselen demlikte demlenecek, kısık ateşte demini alacak, altı kapatılıp üzerine bir havlu ya da bez konulup 5-10 dakika dinlenmeye bırakılacak, sonrasında ince belli bardağa ölçüsünde boşaltılıp üzerine su eklenecek. Bu ritüel hiç değişmez, değişmemeli. 

Harman şart...

Tabii kullandığınız çayın kalitesi de çok ama çok önemli. Kimi, kaçak çay karıştırır harmanına, kimi bergamotsuz yapamaz, kimi karanfil aromalı sever, kimi illa Earl Grey ister, kimi bir Seylan tutturmuş gider (artık bu isimde bir ülke kalmamasına rağmen), işi bilenler 2.5 yapraktan vazgeçmez, başka başka çayları karıştırır kimi, çayın posasını temizlemekten usananlar, demlik poşetinden medet umar... Demlik poşeti kolaylık tabii ama siz, siz olun damak tadınıza uygun harmanı oluşturun öncelikle. Yani, harman şart kısacası... 

Sallamayın...

Ve, “Sallamayın” kesinlikle. Mecbur değilsiniz, sallama poşet çay içmeyiverin, sıkın biraz dişinizi, kendinize bu kötülüğü yapmayın, aman ha...

Ha bir de klişe olacak, yine de hatırlatmak da fayda var; şekersiz içmeli çayı. Gerçek tadı, ancak böyle alırsınız, yılların tecrübesi konuşuyor hani, dinleyin sözümü. 

Bu satırların yazarının 1997 yazında bir dostuyla çay ocağı işlettiğini, sabahın köründe 90 litrelik kazan yavaştan ısınırken daldığı düşlerden müşterinin sesiyle dünyaya döndüğünü, çay kadar Türk kahvesi pişirmekte de usta olduğunu aklınızın bir köşesinde tutun.   

İçinizi olduğu kadar ruhunuzu da ısıtır 

Çay, çok önemli kültürümüzde sonuç olarak. Kahveye gidersin, sormadan getiriverirler dumanı tüte tüte önüne. Issız bir köyden geçmiştir yolun, yabanda yabancısındır. İkram edilen çay, içini olduğu kadar ruhunu da ısıtır. Gönülden gelen bir “Hoş geldindir” çoğu zaman. “Merhabadır” bazen. Bir sevgi ifadesidir. 

Boşuna dünyanın en çok çay tüketilen ülkesi değiliz haliyle. Çay, iyidir. Çay, candır. Demliğiniz, bardağınız boş kalmasın efendim...

Bu yazıyı okuyanlar bunları aldı...

Sahi Türk Çayı Seti Sahi Türk Çayı Seti 75,00 TL

Bu yazı hakkında toplam 12 yorum bulunmaktadır. Sizde yorum ekleyebilirsiniz >

Yorumlar

Harun Sermet
Yazan: Harun Sermet   19.4.2015 12:18:06 - 12:18:05böyle güzel anlatır kalem erbabı, sevgiler Ufuk Kaan bey
Barış Tuna
Yazan: Barış Tuna   19.4.2015 13:20:51 - 13:20:50Çay candır, var mı ötesi!
volkan diyaroglu
Yazan: volkan diyaroglu   19.4.2015 13:30:01 - 13:30:01Ben de firsattan istifade ederek sallama cay yapanlari huzurlarinizda kiniyorum.
Fethi SARDAN
Yazan: Fethi SARDAN   19.4.2015 15:19:39 - 15:19:39sallamayın, kesinlikle doğru
Sezgin Mert
Yazan: Sezgin Mert   2.5.2015 08:05:22 - 08:05:22Tatlı serin bir İstanbul sabahında çay candır evet, misss
Makbule serenbey
Yazan: Makbule serenbey   2.5.2015 09:22:07 - 09:22:07Sitenizi görünce içim açıldı, Sonunda sahi'den İSTANBULLU bir mekan açılmış, elinize sağlık
meral pir
Yazan: meral pir   2.5.2015 20:01:58 - 20:01:57En istabullu sizsiziniz gördüğüm kadarıylsaa
Koray Serbes
Yazan: Koray Serbes   2.5.2015 21:14:50 - 21:14:50adam glbl web sayfasi adam glbl dergi. Helal
Sadi beyzade
Yazan: Sadi beyzade   2.5.2015 21:39:24 - 21:39:23sahi yazar ekibi enfes, başarılar
Ufuk Kaan Altın
Yazan: Ufuk Kaan Altın   5.5.2015 16:00:29 - 16:00:28Herkese teşekkürler...
Meltem Kaçan
Yazan: Meltem Kaçan   10.5.2015 14:10:57 - 14:10:56Biz teşekkür ederiz, elinize sağlık tekrar
Ziya Levent Aybay
Yazan: Ziya Levent Aybay   10.9.2015 10:53:17 - 10:53:17gittim çay koydum yazıyı okuyup..

Yazıya Yorum Ekleyin

E-Bülten Listemize Kayıt OlunYeni ürünler, yazılar ve size özel önerilerimizden haberdar olmak için e-posta listemize kayıt olmak ister misiniz?