Enginarın faydaları anlatmakla bitmez ama bir de tatlısını deneyin.
2012 yılı sonunda dostlarla yolumu Moda'daki Cibalıkapı Balıkçısı'na düşürmüş, hoş bir pazar günü öğleden sonrasını paylaşmıştık. Anılarımda yer etmiş güzel günlerden biri daha... Gazeteci meslektaşım sevgili Behzat Şahin'in sahibi olduğu balık lokantasına dair bir yazı da yazmıştım o günlerde. Milliyet'in günlük eki Cadde'de yayımlanan "Sığınılacak Bir Liman" başlıklı o yazıda ilginç bir tatlıdan bahsetmiştim, beni takip edenler hatırlayacaktır. İlginçliği, tatlıyla bağdaşması pek düşünülmeyecek ana malzemesinden geliyordu. Enginardan yapılıyordu bu tatlı zira. Behzat'ın İş Bankası Kültür Yayınları'ndan çıkan 'Cibalıkapı Balıkçısı'ndan ismini verdiği şık kitabından bu değişik ve son derece lezzetli tatlının tarifini alıntılıyorum sizin için. Afiyet olsun...
Malzemeler
Enginar (4 adet, ayıklanmış, bütün halde)
1.5 su bardağı toz şeker
Karamelize sos için
1 yemek kaşığı tereyağı
1 kahve fincanı toz şeker
Badem kreması için
1.5 su bardağı badem unu
1 tatlı kaşığı un
1 tatlı kaşığı irmik
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı tereyağı
1 kahve fincanı pudra şekeri
1 tutam vanilya
1 tutam tarçın
1 tatlı kaşığı rom
Tart hamuru için
1.5 su bardağı un
1 adet yumurtanın sarısı
5 yemek kaşığı tereyağı
1 kahve fincanı pudra şekeri
Silikon kalıp (4 bölmeli)
Yapılışı
Bir tencerede 2 yemek kaşığı şekeri karamelize edin. Sonra suyu, kalan şekeri ve enginarları ekleyin. Pişince enginarları alıp soğumaya bırakın. Badem kreması için bütün malzemeyi bir kapta yoğurup hamur haline getirin. Buzdolabında 10 dakika beklettiğiniz hamuru merdaneyle açıp su bardağı yardımıyla 4 parçaya ayırın. Karamelize sos için tereyağını ve 1 kahve fincanı şekeri bir tavada pişirin. Karamelize olunca sosu, silikon kalıbın her bir bölmesine birer kaşık olarak paylaştırın. Sosun soğumasını bekledikten sonra enginarların içini badem kremasıyla doldurup kalıba yerleştirin. Tart hamuru parçalarını bunun üzerine koyun. Üzerlerinde birkaç delik açmayı unutmayın. Tatlınızı 180 derecelik fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirin. Soğuyunca üzerine kalan karamelize sosu döküp servis edin...
Yeni ürünler, yazılar ve size özel önerilerimizden haberdar olmak için e-posta listemize kayıt olmak ister misiniz?
Bu yazı hakkında toplam 1 yorum bulunmaktadır. Sizde yorum ekleyebilirsiniz >
Yorumlar