Anasayfa > Şehir Hatları > Gastronomi

Gastronomi

5 Temmuz 2014  |  1 yorum  |  Zeynep Bakır

Ramazan’ın en meşhurları pide ve güllaç...

Artık her canımızın çektiğini her canımız çektiğinde yiyebiliyoruz.

  • Ramazan’ın en meşhurları pide ve güllaç...
  • Ramazan’ın en meşhurları pide ve güllaç...
  • Ramazan’ın en meşhurları pide ve güllaç...
  • Ramazan’ın en meşhurları pide ve güllaç...
  • Ramazan’ın en meşhurları pide ve güllaç...
  • Ramazan’ın en meşhurları pide ve güllaç...
  • Ramazan’ın en meşhurları pide ve güllaç...
  • Ramazan’ın en meşhurları pide ve güllaç...

Eskidendi öyle meyvenin sebzenin zamanını beklemek. Beklemek istemedin mi turşusunu kurardın en fazla. Ama turşu bu, tadı güzeldir güzel olmasına da tazesinin yerini tutmaz. 

Şimdi bu olanak çağında, istediğini istediğin anda midene yuvarlayabildiğin zamanlarda bile kimi yiyecekler var ki onları ancak zamanında yedin mi tadını verir. Onun ayı beklenecek, o sofralar kurulacak, o dostlar buluşacak da o yemek ancak öyle tadını verecek. Top patlayınca önce bir bardak su, sonra zeytin ya da daha makbulü hurmayla açılır iftar. Sonra çorbanın, yemeğin çeşidi değişir ama yanına katık edilen pidenin çeşidi değişmez bir tek. Ramazan pidesi hep ayrıdır ya, hamur aynı hamur diyeceksiniz ama ekmekten farklı bir tadı, kokusu vardır mübareğin. Eskiden yalnızca ramazanda çıkardıysa da şimdi her gün alıp yemek mümkün. Ama dedik ya ramazanda yenilenin tadına doyum olmuyor işte. İftardan az önce fırının önünde sıraya girip tam iftar vaktine sıcak sıcak pideyi yetiştirmek için sarf edilen gayret damakta kalacak olan tada değer...

Bir de güllaç var tabiî. Güllü aş! Gülsuyu ve olmazsa olmazı nar ile yalnızca ramazanda tadını veren yegane tatlı. Kalorisi düşük, vitamin bakımından bol, şekeri dengeleyici özellikleri de cabası. Padişahlar için üretilen bu tatlıyı bir ay boyunca mideye indirmenin hazzı insanın kendisini sarayda gibi hissetmesine yeter de artar bile...

Bu yazı hakkında toplam 1 yorum bulunmaktadır. Sizde yorum ekleyebilirsiniz >

Yorumlar

Gokhan Kipcak
Yazan: Gokhan Kipcak   17.08.2014 13:26:48 - 13:26:48Gullac tartismasiz en sevdigim tadlardan. Hatta mutfakla (maalesef simdilik) ilgim alakam olmasa da farkli lezzetlerini yapmayi denedigim yeganelerden. Kucuk bir bulusumu da paylasayim. Sari meyvelerin (kayisi, portakal gibi) recellerinin suyu ile yapilan gullaclarin lezzeti bir baska olur. Tabii ki araya 2, uste de 1 yani 3 kat bol ceviz olmazsa olmaz. Merak edenle detaylari konusuruz. Sahiden cok guzel. GK

Yazıya Yorum Ekleyin

E-Bülten Listemize Kayıt OlunYeni ürünler, yazılar ve size özel önerilerimizden haberdar olmak için e-posta listemize kayıt olmak ister misiniz?